Småskalig livsmedelsproduktion

Intresset för småskalig livsmedelsproduktion har nog aldrig varit större än nu. Debatten om vad maten egentligen innehåller, hur djuren mår och hanteras, hur hårt fiske de olika bestånden tål osv är säkert en faktor i sammanhanget. Ett tilltagande miljöengagemang hos allmänheten spelar säkert också in tillsammans med ett ökande intresse för mat och matlagning, där vad vi stoppar i oss handlar om betydligt mer än att bli mätt. Förutom att vi vill prova nya smaker och smakkombinationer lägger vetskapen om var och hur grönsakerna vuxit, var och hur köttet är framställt och om den omsorg som lagts på ystningen, bryggningen eller bakningen en extra dimension till helhetsupplevelsen och nog har vi goda förutsättningar att tillgodose den dimensionen i vårt land.

Sverige har en fantastisk mångfald vad gäller klimat och naturtyper och var vi än bor kan vi vara säkra på att det finns folk på andra håll i landet som upplever just vår plats som exotiskt och våra förutsättningar som speciella. Det här kan och bör vi utnyttja på samma sätt som man gör på andra håll i världen. Många är redan igång, vissa har lyckats medan andra är på god väg och som med allt annat företagande krävs både vilja, kunnande och uthållighet. Egenskaper som jag lärt mig under åren att väldigt många har.

Då vi ägnar oss åt livsmedelsföretagande har vi även en del regler och lagar att hålla oss till, någonting som många upplever som ett hinder, men det behöver det inte vara. Ingenting är egentligen svårt, mycket handlar om sunt förnuft och det steg vi måste ta att är i de flesta fall hanterbart. Var du än bor och vad du än funderar över att starta upp, slå mig gärna en signal eller skriv ett mail så kan vi diskutera vidare och reda ut de frågeställningar du har.

© L-O Berg Konsult 2012